torsdag 28 juli 2011

Billös – vad göra med pengarna?

I går kom då dagen då jag skiljdes från min vackra Alfa. Det känns lite tomt att inte se henne när jag tittar ut genom fönstret. Det är så; vissa bilar är bara bilar, transportmedel, medan andra är något mer. Hur som helst är hon borta nu; på gott och ont. Anledningen till att jag sålde henne var strikt ekonomisk. Mina utgifter minskar nu med >3 000 kr i månaden, vilket är en märkbar skillnad. Jag fick tyvärr sänka priset rätt mycket. Med mer tålamod hade jag säkerligen fått mer betalt, men å andra sidan kostar bilen pengar att ha, så jag släppte iväg den lite billigare ändå. Det är skönt att slippa fundera på det mer.

3 000 kr mer i månaden innebär att jag kan utöka mitt sparande (amorteringen av lånet var förvisso en typ av sparande, om än med negativ avkastning) eller min konsumtion. På sju månader har jag drygt en extra nettomånadslön tack vare min billöshet. En nettomånadslön att, som sagt, antingen spara eller konsumera. Jag är också hyfsat stadd i kassa i dagsläget då jag fick mer betalt för bilen än vad jag hade lån på. En bit över 35 000 kr har jag tillgängligt och frågan är vad jag ska göra för dessa pengar. Låt oss säga att det är 30 000 av dem som jag ska göra något med. Resten är bra att ha på kontot för diverse småinköp och som en liten direktåtkomlig buffert. Jag har några alternativ:

  1. Sätta in alltihop på ett sparkonto.
    • GE Moneybankkontot hos Avanza ger 2,75 % ränta och möjlighet att direkt överföra pengarna till kapitalförsäkringen.
    • Akeliusspar ger 4 % obundet. Nackdelen är att det tar 1-2 dagar att komma åt pengarna, vilket är uppenbart negativt ifall jag exempelvis vill utöka mitt innehav i Starbreeze vid ett givet tillfälle.
    • Binda pengarna för något högre ränta. Tryggt och säkert, men relativt dålig avkastning.
  2. Spendera en del av pengarna.
    • Jag skulle gärna köpa en ny dator. Min är lite trött, men fungerar ändå, så det är mer något jag vill än något jag behöver.
  3. Ha pengarna på e-sparkontot i Swedbank, som en buffert. Räntan ligger på 1,65 %, vilket är väldigt lågt. Fördelen är att jag kommer åt pengarna direkt, men å andra sidan kommer jag åt dem på 1-2 dagar om jag har dem någon annanstans, och hur ofta dyker det egentligen upp något plötsligt som innebär att man måste ha pengarna direkt?
  4. Köpa värdepapper för allt eller för en del av pengarna. 
  5. Köpa en ny bil av billigare modell.
Jag ska inte köpa en ny bil direkt, så pengarna åker nog in på sparkontot hos Avanza i första hand. Det är bekvämt att ha allt samlat på samma ställe och det ger som sagt fördelen att jag kan få över dem till kapitalförsäkringen på direkten.

Starbreeze då: Det är dags för Gamescom efter drygt halva augusti och givetvis spekuleras det friskt i huruvida Redlime kommer visas upp då eller inte. Aktiekursen kommer klättra sakta uppåt fram till dess för att sedan falla rejält alternativt stiga ännu rejälare, beroende på om spelet visas upp eller ej. Köpsidan har redan börjat byggas på även om det är extremt lite handel med aktien just nu.

Starbreeze har varit en tacksam aktie för swingtrading då den följer ett tämligen enkelt mönster. Personligen har jag inte vågat mig på något sådant, då jag inte vill sitta där utan aktier när Redlime presenteras. Jag kommer alltså att behålla mitt innehav inför Gamescom. Om Redlime annonseras då, eller tidigare, innebär det att jag kommer att sitta framför datorskärmen med ett fånleende och fira med en stadig grogg. Om Redlime inte annonseras innebär det att jag får en chans att sänka mitt GAV, för jag är som nämnts tidigare, övertygad om att kursökningen kommer så småningom. Det handlar inte om om Starbreeze kommer annonsera spelet, utan om när.

Under tiden som jag skrivit detta har jag kommit fram till att överskottet ska in i sparkontot hos Avanza vid ett första skede. Det innebär att jag får uppdatera min nya högerspalt och att jag också når mitt första stora delmål!


måndag 25 juli 2011

Allmän uppdatering

Tre veckor kvar av semestern och nyligen hemkommen från en vecka i skogen. Jag har varit mer eller mindre avskärmad från omvärlden i och med att det inte var någon mottagning i stugan som vi hyrde. Väldigt skönt på sätt och vis! Veckan innan dess var det kalas med förberedelser inför detta halva veckan.

Jag har gjort om bloggen lite. Hittade denna blogg och tyckte att hans variant med innehavet var bättre än mitt med en separat sida för innehavet. Flikarna högst upp rykte med andra ord och en ny spalt tillkom på höger sida om det senaste inlägget.

Då jag har fått ökad lön innebär det också ökat sparande. Netto får jag 698 kr mer i månaden, så jag förde över 6 400 kr till Avanza i dag. Jag öppnade ett "Sparkonto+GE Money Bank", vilket ger 2,75 % i ränta till skillnad från Avanzas vanliga sparkonto som ger 1,85 %. Det är ögonblickliga överföringar till andra konton inom Avanza även från pluskontot, trots att det är en extern part som har pengarna, så det var inte så mycket att fundera på. Räntan utbetalas varje månad dessutom.

Starbreeze ligger kvar och harvar på samma nivåer och jag är fortfarande väldigt nöjd med min investering. Det känns tryggt på en i övrigt instabil börs. Starbreeze kurs påverkas inte av Greklands kris på samma sätt som många större, och stabilare, bolag gör. Jag kan absolut tänka mig att utöka innehavet för att sänka mitt GAV, ifall kursen sjunker något öre till. I övrigt så är det bara att invänta kosingregnet. Jag roade mig med att göra en enkel tabell där jag ser hur stor förlust/vinst jag gör vid olika kurser:


Jag vill inte spekulera i var jag tror att kursen kommer hamna, men det behöver inte bli någon fantasikurs för att det ska se bra ut! Årshögsta är 23 öre och det lär vi i alla fall slå när det kommer riktiga nyheter.

I övrigt är det jäkligt fullt med inga pengar i alla fickor just nu efter sommarens bravader. Jag har några tusenlappar att röra mig med efter att räkningarna är betalda. "En blogg om hur jag blir miljonär på max 10 år, med en ordinär lärarlön och utan att göra stora uppoffringar." står det högst upp på sidan och jag måste säga att jag är väldigt nöjd hittills, för några stora uppoffringar har jag verkligen inte behövt göra, ändå har jag sedan december förra året hunnit lägga undan någonstans mellan 65 000 och 70 000 kr av min löjeväckande lärarlön. Det vore intressant att prova på att leva så asketiskt som möjligt under en tid för att se hur mycket det är möjligt att spara om man verkligen går in för det helhjärtat. Vore jag ensamstående skulle det inte vara några problem att prova, men av hänsyn till min sambo låter jag bli. 

Uteplatsen blev röd förresten, det rosa var tydligen bara en grundfärg. Jag är rätt nöjd med det! Ett annat trevligt tillskott på uteplatsen är en finfin gasolgrill som jag fick i present av bröder och vänner när jag hade kalas häromhelgen. En riktigt trevlig present måste jag säga!