måndag 18 maj 2015

Ändrat mål

"En blogg om hur jag blir miljonär på max 10 år, med en ordinär lärarlön och utan att göra stora uppoffringar." var den text som stod högst upp på sidan tidigare. Ordet "miljonär" har nu bytts ut mot "ekonomiskt oberoende". Min lilla förmögenhet har byggts på i en osannolik takt den senaste tiden och jag har all anledning att tro att detta kommer att fortsätta. Utöver att Starbreeze går väldigt bra och fortfarande har en gigantisk potential att stiga mycket mer, så har vi också en lägenhet ute till försäljning. Budgivningen har startat och det högsta budet just nu ligger rejält över det vi trodde att vi skulle få. Nu är det ingen lägenhet i innerstan, så vi pratar inte mångmiljonbelopp, men några hundratusen kommer det att bli kvar efter skatt, mäklararvode och lösen av bolån. Jag kommer att spräcka två miljoner kronor inom bara någon vecka, så målet är förstås inte att bli miljonär längre, utan att bli ekonomiskt oberoende.

Vad innebär då ekonomiskt oberoende? Jag tänker mig att det betyder att man har möjlighet att leva ett normalt liv, utan att behöva ha någon aktiv inkomst överhuvudtaget. I dagsläget får jag ut strax under 300 000 kr i nettolön på ett år och det lever jag gott på, med de vanor jag har i dag. Jag kan med lätthet spara mellan 10 och 15 000 kr per månad. Om vi räknar med en nettoinkomst på 15 000 kr i månaden, alltså 180 000 kr per år, för att hitta någon slags minimistandard, som ändå innebär ett normalt Svenssonliv på landsbygden, så räcker det med en direktavkastning på 9 % om man har en förmögenhet på bara 2 miljoner kronor. (9,03 % om man räknar in skatten på en ISK, men då den är så låg så struntar jag i den i mina exempel, för enkelhetens skull.) Nu vill man ju antagligen ha mer pengar än så att röra sig med, men som sagt, det är ett exempel på hur man kan leva ett genomsnittligt Svenssonliv på en mindre ort.

Jag har gjort ännu ett excelark där man kan kan lägga in vilken bruttolön man vill att avkastningen ska motsvara. Man kan själv ändra kommunalskattenivån. Jag har gjort det lite enkelt för mig och helt sonika tagit ett grundavdrag på 13 100 kr, vilket är det lägsta enligt denna tabell. Man måste inte ha en särskilt hög lön för att bara få det lägsta grundavdraget och det blir enormt mycket krångligare att föra in de olika nivåerna. Gällande jobbskatteavdraget så krånglar det också till det. Jag gjorde det väldigt enkelt för mig och klumpade ihop de två avdragen och bestämde att jag tar bort 40 000 kr, då det ligger väldigt nära de uppgifter jag hade i min deklaration. Ändra själv ifall du vill ha mer exakta uppgifter. Jag är inte särskilt kunnig i Excel, så det tog ett tag att lista ut hur alla formler skulle vara. Det kanske hade gått att göra enklare, men det blev i alla fall någorlunda rätt och det är enkelt att få fram olika scenarion. Lägg in önskad bruttolön och läs av tabellen till vänster för att se hur stor avkastning som behövs vid olika förmögenhetsnivåer.

Några exempel på hur det kan se ut:






För att jag själv ska ha samma ekonomiska förutsättningar som jag har i dag, men enbart med hjälp av avkastning och utan att arbeta, så behöver jag ha runt 5 miljoner kronor om jag räknar på en avkastning på 5-6 %, vilket är möjligt att hitta i rätt stabila bolag. Om jag har 6 miljoner kronor räcker det med 4-5 % avkastning och då finns det gott om bolag att välja mellan. Bolagen i fråga stiger också ofta i värde över tid, vilket innebär att förmögenheten sannolikt ökar, även om man inte återinvesterar avkastningen. Här är en lista från hösten förra året med de bolag som ger bäst direktavkastning.

Nu är det ju dock så att om man är mångmiljonär så nöjer man sig knappast med normal levnadsstandard, men om man fortsätter att arbeta och har en någorlunda genomsnittlig lön, så innebär det inte att man kan leva lyxliv på Rivieran bara för att man har 5-6 miljoner kronor på kontot. Däremot kan man med lätthet leva ett riktigt bra liv och ha råd att göra det mesta, inom rimliga gränser. 

Gaming Corps finns snart att handla på First North. Det ska bli spännande att se den utvecklingen! Jag blev bara tilldelad ynka 700 aktier trots att jag skrev upp mig på 13 500 stycken. Garantitilldelningen för garanterna godkändes inte av First North, så jag hade ingen fördel där. Jag kommer dock fortfarande få kontantersättningen på 35 000 kr efter skatt samt 34 500 teckningsoptioner som ger mig rätt att köpa aktier för 8 kr/st till sista maj 2016, så jag är mer än nöjd ändå, även om jag missar en potentiell uppgång initialt.

Starbreeze går på riktigt stabilt och jag tror vi kommer att få se en långsam uppgång ända fram till E3. The Walking Dead kommer att visas upp rätt rejält som det låter. Jag såg också att Digital Bros i sin senaste rapport räknade med att nästa kvartal kommer att bli årets bästa för dem, på grund av PD2 till PS4 och Xbox One, vilket jag tror delvis ligger till grund för den stora uppgången de senaste dagarna. 

lördag 9 maj 2015

Starbreeze: förläggare

Äntligen fick vi då ett PM med info om att Starbreeze ska agera förläggare åt ett annat bolag. Den kroatiska spelstudion Lion Game Lion som har gjort DLC till PAYDAY 2 ska göra ett CO-OP-spel som utspelar sig under andra världskriget och Starbreeze ska hjälpa till med försäljningen av detta. 8 miljoner dollar går från SB till LGL för utveckling av spelet och efter att spelet har dragit in 120 % av detta så splittas vinsten 50/50 bolagen emellan.


Starbreeze är mästare på pulsförsäljning på Steam och jag tippar att RAID: World War II kommer att ha ett liknande upplägg som PD2 med DLC-släpp med jämna mellanrum. Om vi gissar att spelet kommer kosta $29 så innebär det att det blir ungefär $16 kvar per spel efter att moms på 20 % (Jag vet inte vad momsen kan ligga på i snitt, men förmodligen lägre än 20 %.) dragits och Steam tagit sin del som jag utgår från är 30 %. För att få tillbaka pengarna för investeringen krävs det då 500 000 sålda spel, vilket inte är allt för mycket. Efter 600 000 sålda spel så delas förtjänsten 50/50 mellan SB och LGL och då ger det i mitt exempel $8 per ex. En miljon sålda spel skulle alltså innebära (600 000 * 16 + 400 000 * 8) - 8 000 000 = 4 800 000, alltså knappt 5 miljoner dollar i intäkter, i runda slängar 31 miljoner kronor (dollarkurs på 8 kr) efter skatt. Med PE 20 bör då värdet på bolaget öka med 620 miljoner kronor vilket innebär 4,30 per aktie. Om marknaden värderade nyheten på det sättet skulle det innebära en aktiekurs på runt 18-19 kr. Nu pratar jag också bara om spelet i sig och vad det kan dra in för pengar, om det blir som jag tror med DLC så tillkommer förstås mer intäkter löpande.

Jag har knåpat ihop ett litet excelark där man kan leka sig fram till en egen värdering. De fasta punkter jag utgått ifrån är 20 % i moms och 22 % i bolagsskatt. Sedan kan man ändra antal sålda spel, dollarkurs, pris per spel, aktiekurs i dag och PE för att få fram vinst efter skatt och ny värdering. Säg gärna till om jag missat något. Klicka här för att ladda hem filen.

Ett par exempel på hur det kan se ut:



Nu tror jag inte att vi ser 18 kr på måndag, men i den takt det har trillat in nyheter så borde uppvärderingen av bolaget fortsätta. Starbreeze har många goda intäktskällor. Det enda jag ser som risk är Geminose, vilket vi vet väldigt lite om. Å andra sidan skulle det kunna floppa totalt utan att det blir några enorma kostnader. Geminose riskerar inte att sänka bolaget på något vis och skulle det bli en succé, ja då kan Geminose ensamt vara värt mer än de övriga projekten tillsammans, men det är absolut inget jag skulle räkna med.

Just ja, en uppdelning i A- och B-aktier ska också göras. För varannan aktie man innehar i dag kommer man att få två B-aktier och en A-aktie. Varje A-aktie ger tio röster och varje B-aktie ger en röst. Här kan man spekulera i vad som kommer hända med kursen i respektive aktie. A-aktien är mer för långsiktiga ägare och framför allt för stora ägare, medan B-aktien kommer att vara mer volatil och antagligen passa bättre för småsparare och traders. Ett tänkbart scenario är att A-aktien kommer att stiga i värde initialt, då det kan bli kamp om makten, men det här är vilda spekulationer från min sida. Extrastämma blir det 5 juni, tyvärr redan kl. 15:00, så jag har nog ingen möjlighet att gå på den. Det är synd att de inte har den senare på eftermiddagen/kvällen. Det hade varit trevligt att åka dit och kanske gå och svänga ett par bägare med några av de andra aktieägarna efteråt.

Gaming Corps emission blev fulltecknad med råge, så där gissar jag att det kan bli trångt in när aktien släpps för handel. Mer om detta senare.

söndag 3 maj 2015

Gaming Corps, Starbreeze och bilköp

Jag har omvärderat mina tidigare principer och faktiskt tagit ett lån för att köpa en bil. Jag bedömer att det är mer ekonomiskt fördelaktigt än att sälja av aktier. Det räcker att avkastningen på mina aktier är större än den effektiva räntan på lånet, och med en ränta på 3,95 % är inte det så orealistiskt. Det finns dessutom ett ränteavdrag, så det räcker med en väldigt blygsam utveckling för att det ska vara lönsamt. Lånet är via BMW Finance, vilket innebär fyra månaders gratis försäkring, ett års utökad nybilsgaranti och två års fri basservice. Det är inte marknadens lägsta ränta, men det är tveklöst det bästa erbjudandet. Förförra gången när jag köpte bil så sålde jag en del Starbreeze och gick miste om en skaplig utveckling. I dag ser jag ännu större potential i Starbreeze, så det är absolut inte ett alternativ att sälja något!

BMW gör riktigt trevliga bilar. Det har var inte min första BMW och garanterat inte min sista heller!
Gaming Corps emission är stängd och vi har inte fått någon info ännu, men det bör vi få i början av nästa vecka. En liten fågel har dock viskat att det är fulltecknat sedan en tid tillbaka. Jag har anmält att jag vill köpa 13 500 aktier, vilket kostar 97 875 kr. Eftersom jag var garant så är jag garanterad tilldelning. Jag var lite wild and crazy och garanterade 500 000 kr. En stor risk, men det gick bra. Planen var att sälja av så mycket Starbreeze som krävdes för att täcka inköpet om jag hade varit tvungen att gå in. Att det skulle bli hela summan var fullkomligt orimligt och jag trodde hela tiden att emissionen skulle bli fulltecknad, men visst var det en stor risk! En kalkylerad sådan dock. En risk som ger mig 50 000 kr (innan den onda staten tar sin del förstås) och rätt att köpa 34 500 aktier för 8 kr styck (276 000 kr totalt) i drygt ett år framåt, oavsett aktiekurs. Risk kontra reward bedömde jag var bra. Jag tror ju också att GC verkligen kan lyckas och därför går jag in med 100 000 kr redan i startskedet. Jag har ännu inte någon klar strategi för när jag ska sälja. Även om jag säljer tidigt så har jag ju möjligheten att gå in igen, speciellt om kursen stiger till över 8 kr. Jag ska fundera vidare.

Ett litet problem är att jag inte har 100 000 kr i likvider. Ursprungsidén var att sälja en del Starbreeze, men det kommer jag absolut inte att göra, med tanke på allt som hänt i bolaget på sistone! Mer om det nedan. Jag har ännu inte lyckats sälja min förra bil. Det har gått betydligt trögare än jag trodde, så jag är rädd att jag får gå ned i pris där. Om jag får bilen såld så täcker det majoriteten av de 100 000 kr jag behöver. Ett alternativ, som ökar risken och ger en hävstångseffekt, är att ta ett lån. Via Avanza kan jag låna runt 150 000 kr till en ränta på 5,69 %. Om jag lånar 100 000 kr där så har jag stor marginal till att tvingas sälja delar av mitt innehav. Belåningsgraden i Starbreeze är 10 %.

505 Games fortsätter att formligen kasta pengar på Starbreeze!

Starbreeze då, där har det hänt en del! 505 Games fortsätter att formligen kasta pengar på Starbreeze. Nu senast betalade de runt 85 Mkr för att få förlägga Overkills the Walking Dead till konsoler. Det innebär mindre intjäningspotential för Starbreeze, då de måste dela vinsten med 505, men å andra sidan får de hjälp med marknadsföringen och slipper lägga tid och pengar på den. Steam kör de själva dessutom, så där går en större del av vinsten rätt in i SB:s kassa. Aktiekursen har stigit rejält den senaste tiden, men det är fortfarande långt kvar till en rimlig värdering. Avanzamannens riktkurs på 70 kr känns väldigt realistisk inom två år. Se Edmundcapitals senaste inlägg för mer detaljer och en analys. Jag har stort förtroende för personen som ligger bakom den sidan och hänvisar dit i stället för att ge mig på att sitta och räkna själv här.

Det är mycket som händer i Starbreeze framöver och nästa spännande anhalt är E3 16-18 juni, där vi kommer att få mer info om OtWD. 
Är det läge att gå in i Starbreeze ifall man inte har aktier där då? Som jag ser det är det extremt bra risk-reward, men det tycks vara många småsparare som köper aktien snarare än bolaget, så att säga. Det finns ingenting som säger att aktien inte kan tappa 20 % inom den närmsta tiden, sådant har hänt flera gånger tidigare. Den kan också fortsätta uppåt i bra fart de kommande veckorna. Det är en svår aktie att vara kortsiktig i och min rekommendation är förstås att köpa, men bara om man har en horisont på åtminstone ett år och helst på två. Att gå in och hoppas på en snabb uppgång för att sedan sälja är extremt hög risk, då det lika gärna kan gå åt andra hållet. Det är dags för rapport den 13 maj och det är alltid osäkert att äga aktien vid den tiden. Det har hänt många gånger att aktien har fallit, trots bra resultat. Bortsett från det gigantiska raset när det annonserades att Storm kommer först 2017 (en väldigt positiv nyhet för övrigt, vilket pöbeln inte förstod), så har det dock sett stabilare ut på senare tid vid rapportsläpp, så jag är inte särskilt orolig. Om jag däremot stod utanför och skulle köpa in mig, så vet jag inte hur jag skulle göra. Invänta en rekyl och riskera att den inte kommer och därför få färre aktier till samma slant, eller köpa in mig direkt och riskera att det faktiskt kommer en rekyl, så att jag kunde ha fått fler aktier till samma slant? Jag är glad att jag inte behöver ha de funderingarna. :-)

Alltså, risken i Starbreeze är som jag ser det extremt låg, så länge man inte är kortsiktig, då är Starbreeze helt fel aktie att äga och jag rekommenderar roulette i stället.