söndag 27 november 2011

Lärarlegitimationen

Jag vill börja med att säga att jag i grunden är väldigt positivt inställd till den nya lärarlegitimation. Det tillkommer egentligen inte något nytt, då man även tidigare varit tvungen att ha haft en lärarexamen för att få tillsvidareanställas. Tyvärr har det inte efterlevts särskilt bra och därför är den här skärpningen ytterst välkommen och nödvändig! Dessutom tror jag likt Lärarnas Riksförbund att det på sikt kommer att höja lärarnas status då det skickar en signal om att vem som helst inte får jobba som lärare.

Jag såg någonstans att ungefär 50 % av lärarna i grundskolan undervisar i fel ämnen, alltså ämnen som de inte har behörighet för. Varande "svenska-/SO-lärare" på högstadiet* är jag en av dem. Min lärarutbildning bestod av 4,5 år plus lite extra studier vid sidan av. Följande ingår i min examen á 270 hp:

  • AUO (allmänt utbildningsområde) – 90 hp
  • Svenska – 90 hp
  • Historia – 60 hp
  • Geografi – 30 hp
Utöver detta har jag också 22,5 hp i svenska som andraspråk, vilket jag för övrigt undervisar i på min nuvarande arbetsplats. 

Historia är alltså egentligen det enda av mina fem ämnen som jag är behörig att undervisa i. För att få legitimation i år 7-9 i ämnen utöver de som ingår i examen krävs det studier med progression á 45 hp per ämne, förutom i svenska, samhällskunskap och musik, där det krävs 90 hp. Detta innebär att jag, för att fortsätta med den tjänst jag i dagsläget har, skulle behöva läsa följande:
  • Svenska som andraspråk – 22,5 hp (7,5 hp på A-nivå och 15 hp på B-nivå)
  • Geografi – 15 hp på B-nivå
  • Religion – 45 hp (30 hp på A-nivå och 15 hp på B-nivå)
  • Samhällskunskap – 90 hp (30 hp på A-nivå, 30 hp på B-nivå och 30 hp på C-nivå)
172,5 hp eller nästan tre års heltidsstudier med andra ord. Jag skulle då ha 465 hp (plus cirka 50 hp sedan tidigare som inte hör till läraryrket). Om vi räknar bort svenska som andraspråk så innebär det att det krävs 420 hp eller 7 års heltidsstudier för att vara "svenska-/SO-lärare" på högstadiet. 

Om man är en examinerad lärare i dag och vill börja undervisa i SO-ämnena utöver det man redan är utbildad till så gäller följande: För en lågstadielärare krävs det 15 hp för att bli behörig i SO-blocket och för en mellanstadielärare krävs det 30 hp för detsamma. En högstadielärare däremot behöver läsa ämnena separat, så det blir alltså 15 hp på låg, 30 hp på mellan och 225 hp på hög.** På gymnasiet krävs det förvisso 390 hp, men å andra sidan har det aldrig funnits något SO-block på gymnasiet så där har det de facto ingen betydelse. Det normala är att man där är tvåämneslärare. Tvåämneslärare är vanligt på högstadiet också, men om man exempelvis har ämneskombinationen samhällskunskap och geografi så har det i många år varit rätt vanligt att man undervisat i svenska och SO.

Det är med andra ord milt sagt en prekär situation jag och många av mina kollegor har hamnat i. NO-lärare har till viss del också samma problematik, men jag tror att det är relativt vanligt att de ämnena läses enskilt i stället för i block på många skolor.

Att läsa upp någon strökurs här och där är knappast något problem, men att komplettera utbildningen så att jag blir det jag trodde att jag skulle få jobba som efter utbildningen, står bortanför alla rimliga gränser. Det saknas redan i dag minst 10 000 kr i månaden för att egentligen göra det jobb jag gör. 

Det jag ser som det enda tänkbara är att SO-blocket helt sonika försvinner från högstadiet och att ämnena samhällskunskap, historia, religion och geografi blir lika ensamstående som exempelvis textilslöjd och spanska. Förstå vilket pusslande som kommer krävas på skolorna för att få ihop detta med behöriga lärare i samtliga ämnen! Det kommer vara näst intill omöjligt att få ett nytt jobb. 

Många av oss som har utbildat oss till "svenska-/SO-lärare" har gjort det eftersom det gör en mer attraktiv än om man bara skulle ha läst två SO-ämnen, eftersom det ute på högstadierna har lästs SO i block. Man har till och med fram till och med förra läsåret (även nuvarande läsår för de som går i klass 9) kunnat satt ett samlat betyg i SO. Personligen så läste jag svenska av taktiska själ, SO-ämnena är roligare att undervisa i. Den här reformen är med andra ord – milt sagt – inte helt genomtänkt.

Så frågan är: Vad fan ska jag jobba med efter år 2015 då övergångsperioden har gått ut? 

EDIT: Efter att ha kollat på mitt studieintyg från universitetet så står det faktiskt "Lärarexamen grundskolans senare år Svenska-Historia-Geografi", vilket innebär att jag kommer att få behörighet för geografi också, trots att det saknas 15 hp. Problemet kvarstår dock med religionen och samhällskunskapen.

*Benämningen på de olika stadierna har varierat genom åren, men jag menar år 1-3, 4-6 respektive 7-9 med låg-, mellan- respektive högstadielärare.
**Från Skolverkets hemsida, behörighetsnyckeln är den jag länkar till i inlägget:

Vad krävs för att jag som SO-lärare ska bli behörig i alla SO-ämnena?

Det ska framgå av ditt examensbevis att du läst alla fyra SO-ämnen (samhällskunskap, historia, geografi och religionskunskap) som enskilda ämnen eller att du blockläst SO som ämne. Detta gäller då du har SO-inriktning i din examen. Om du kompletterar din behörighet och läser in ytterligare SO-ämnen, som du inte redan har i din examen, finns fastställda poänggränser i en behörighetsnyckel som Skolverket tagit fram.

måndag 7 november 2011

Något sen uppdatering

Det har inte hänt så mycket med mitt sparande den senaste tiden, därav har det inte kommit någon ny uppdatering här i bloggen på ett tag. En väldigt kort resumé av vad som hänt:

  • Syndicate offentliggjordes. Hardcorefansen har skrikit sig hesa i förfäran över att det är ännu en linjär FPS. Det nya spelet har enligt stornördarna inget annat än namnet gemensamt med originalet.
  • Trailer släpps. Nördarna skriker fortfarande högt, men det finns också väldigt många positiva kommentarer.
  • Ju mer info som kommer, desto positivare blir folk. Spelet verkar bjuda på en hel del nytänkande och det finns höga förväntningar på co-op-delen.
  • Det släpps en ny trailer den första och den femtonde varje månad. 
Aktiekursen då? Jag tippade på minst 23 öre vid annonseringen. Vi var upp på 25 öre och vände. Tyvärr så har kursen, som vanligt, gått ned igen. I skrivande stund pendlar vi mellan 16 och 17 öre, med en svagt uppåtgående tendens. vi var nere på 15 öre och vände häromdagen. Tålamod är en dygd när det kommer till den här aktien! Jag är i dagsläget än mer övertygad om att spelet kommer att sälja riktigt bra. Det finns intresse för spelet hos gamers och de tidningar som har varit på förhandsvisningar och fått provspela Syndicate är överlag väldigt positiva i sin kritik.

Den första trailern har förstått alla sett vid det här laget, men den tål att ses igen:


En tio minuter lång video med gameplay har också släppts för ett tag sedan:


Senast var det en ny trailer med co-op som släpptes, också den är riktigt bra:


Varför avspeglas inte den positiva synen på Syndicate i aktiekursen då? Det är väl ändå rätt givet att Starbreeze kommer att få in en hel del pengar om spelet säljer så pass bra som det förväntas göra? Jag har några teorier, och jag har inte enbart suttit och tänkt ut dem själv, utan även tagit del av andras tankar på forum.
  • Till syvene och sist handlar det givetvis om att företaget måste generera vinst. De senaste rapporterna lyser rött, vilket är självklart! Under utvecklingen av ett spel är pengaflödet ut givetvis mycket större än pengaflödet in. Samma princip gäller i alla branscher. Man måste förstås satsa pengar för att kunna tjäna pengar. Detta skapar en osäkerhet. Om Syndicate skulle floppa så ligger Starbreeze pyrt till. Alla är uppenbarligen inte lika övertygade om att projektet inte blir en flopp.
  • Vi som tror på Starbreeze har redan aktier. Det krävs att nya investerare får upp ögonen för företaget för att kursen ska kunna stiga. Det är mestadels småsparare med väldigt tunt innehav som handlar med aktien i dagsläget. Eftersom det är en öresaktie så är minsta förändring i kursen av betydelse. Det är lätt att frestas att sälja efter ett par öres uppgång, eftersom det är en rejäl vinst procentuellt! Många tar uppenbarligen hellre 15 % plus på kort sikt än en större vinst på längre sikt. Det krävs som sagt tålamod med den här aktien...
  • Många ligger på minus i sina aktieportföljer då börsen varit ytterst skakig ett tag. En chans till att plocka hem lite pengar lockar säkerligen många. Det kan också finnas folk med belånat innehav som är tvungna att sälja.
  • Aktietorget är inte den bästa listan ifall man har högre ambitioner.
  • Rädslan för nyemission som verkar finnas är enligt mig helt obefogad. I senaste rapporten finns att läsa att det är gott om pengar i kassan. Försäljningsvinsten kommer att trilla in innan dagens tillgångar är slut.
  • Det nya spelet som görs tillsammans med Fares har inte gett någon påverkan på kursen. Vi som tycker att det är en positiv nyhet har redan aktier. Återigen så krävs det nya investerare för att kursen ska kunna stiga.
Lite sifferexcercis:
  • Det räcker att en ensam investerare har 3 500 000 kr för att kunna få upp kursen i en bit över 30 öre. Jag menar inte att det är troligt att det händer, utan jag vill bara visa på hur lite det faktiskt krävs för att kursen ska stiga rätt rejält. Detsamma gäller givetvis åt andra hållet också.
  • Under hela förra veckan bytte aktier till ett värde av drygt 800 000 kr ägare. Det är otroligt lite! 
  • Dagens affärer hittills snittar på knappt 3 000 kr och den genomsnittliga säljordern på 17 öre är värd 17 400 kr. 
  • Av 5 322 aktieägare är jag med mina 680 000 st (jag utökade mitt innehav med 80 000 st till priset av 20 öre för ett tag sedan) en av de 200 som äger flest aktier. 
  • De som äger ungefär lika många eller fler aktier än jag står för ungefär två tredjedelar av innehavet och ungefär hälften av dessa aktier ägs av enbart 11 personer. 
  • Det är vanligast att man som aktieägare har mellan 20 000 och 50 000 aktier. Det motsvarar 3 400 – 8 500 kr med dagens kurs på 17 öre.
Årsrapporten finns att läsa här: Årsredovisning för bokföringsåret 2010-2011.

Nästa viktiga datum är den 15 november, dels kommer det en ny trailer, men framförallt så kommer nästa delårsrapport. Det är inte alls omöjligt att vi får se svarta siffror redan nu. Hur avtalet med EA ser ut vet vi ju inte, men det är fullt rimligt att anta att en delbetalning har kommit in. Svarta siffror leder troligtvis till några öres uppgång och förhoppningsvis slipper vi rekylen den här gången. Det är ändå bara drygt tre månader kvar till spelet släpps. Röda siffror leder säkert till en nedgång, men återigen så kvittar det i långa loppet. Det ger ett bra tillfälle att sänka sitt GAV lite om så är fallet. Jag skulle kunna handla för runt 10 000 kr i dagsläget utan att behöva svälta. Jag kommer inte att slänga in dem före rapporten i alla fall.

Jag var för övrigt på Gamex när Syndicate visades upp. Trots att evenemanget inte var ordentligt utannonserat så var det rätt mycket folk där, vilket visar på att det absolut finns ett intresse för spelet! Vi fick inte se så mycket nytt. Det var en powerpoint med lite info om hur många vapen det finns och hur mycket de kan uppdateras. Vi fick också se samma demobana som i youtubevideon spelas live. Inget nytt, men kul ändå!