onsdag 31 augusti 2011

Ny uppdatering

6 500 kr sattes in på räntekontot när lönen kom. Sommaren är nästan slut och vardagslivet har kommit igång igen, vilket innebär att det blir lättare att spara pengar, förutom den här månaden. Det är ett par födelsedagar som kommer kosta lite och så har jag börjat träna kickboxning, vilket innebär en kostnad på 2 650 för årskortet och sedan tillkommer någon tusenlapp för utrustning. Den här lönen är med andra ord i stort sett förbrukad redan. Studielånet kostar drygt 3 000 kr i kvartalet och det drogs den här månaden. Å andra sidan har jag ingen bil längre, så där är det en utgift på drygt 3 000 i månaden mindre. Nästa månad kommer se bättre ut, så till vida inget oförutsett dyker upp.

Ett offentliggörande av Syndicate är antagligen inte långt borta nu. Starbreeze syns i artiklar lite här och där, vilket givetvis inte är en slump. En person på Avanzas forum har trillat över något intressant också. En belgisk spelbutik som skriver att releasedatum för Syndicate är den 23 februari 2012. Notera att det står Syndicate också, och inte Redlime. Vet de något som de inte borde publicera, eller är det bara en chansning helt tagen ur luften? Om man dessutom gör en sökning på EAN-koden så visar det sig att bolaget som säljer produkten är EA och finns i Schweiz. En annan forumit hittade ett annat dokument som också säger att Syndicate släpps 23 februari 2012. Riktigt bra luskat av dessa två!

Just nu ligger kursen på 18 öre, med en liten köpsida på 18. Säljsidan på 19 öre är inte särskilt stor heller. Vi får se var vi slutar i dag.

torsdag 11 augusti 2011

Rykte med substans för en gångs skull

Rickard Johansson, gamedesigner på Starbreeze, twittrade i går detta:

Grand moment approaching. The reveal for Starbreeze and EA’s Project Redlime. Time to meet the press.
vilket senare togs bort. Samma person twittrade också detta, den 25 maj:
Finishing up the planning for the last few level of project #RedLime at #Starbreeze. It´s shaping up to be really cool! 
Det är stor sannolikhet att spelet visas upp nu på tisdag, den 16:e, då EA har sin presskonferens på Gamescom. Det har ryktats om release inför varje mässa, men den här gången finns det faktiskt något att basera ryktena på!

Givetvis påverkade detta kursen som steg från 13-14 till 16-17 och stabiliserades på 16 öre med några småposter som gick för 15 öre. Mitt önsketänkande blev dessvärre inte verklighet. Jag köpte inte fler aktier på 14-15 öre eftersom jag hoppades på en ytterligare nedgång. Nu blev det inte så och jag har väldigt svårt att tro att det kommer gå att köpa Starbreeze för 15 öre inom en snar framtid. Köporder på 150 000 st är alltså lagd på 16 öre. I skrivande stund har den gått igenom till en tredjedel. Det är svårt att tajma sina köp och sälj och jag är alldeles för feg för att swingtrada med Starbreeze. Det vore nesligt att missa releasen för att man ligger plus ett par öre. Därför köper jag på mig mer när jag kan i stället. Den stora frågan är när man ska sälja sedan...


Efter att ha suttit med datorn i knäet några dagar har min frustration över hur slö den stundtals är vuxit så till den milda grad att jag plockade ut 12 000 kr från sparkontot för att köpa en ny. Det här är något jag har funderat på i flera månader, så det är ett inköp som jag med lätthet kan motivera. En ny MacBook Air med 13,3" skärm får det bli. Den uppdaterades i juli och är numer inte bara en accessoar, utan en riktig dator, som är snabbare än den billigaste MacBook Pro:n, vilken var alternativet. Min gamla dator kommer jag att blåsa ut innehållet på och sedan använda som mediacenter och surfdator. Ett mediacenter är något jag också har funderat på länge. Det kommer bli tjockt med fett så att säga.

Som lärare får jag dessutom rabatt hos Apple så jag sparar åtskilliga hundralappar samtidigt som jag dessutom får 650 kr att handla för i App Store. De har också en skrivarkampanj där jag får en skrivare med AirPrint för drygt 300 kr. Det är något jag har saknat, att kunna skriva ut direkt från telefonen.

Jag är med andra ord mycket nöjd med mitt kommande inköp, trots att jag måste nalla från sparkontot. Om jag inte hade satt in så mycket som jag gjorde sist, hade det inte varit ett alternativ!

EDIT: Hela köpet har gått igenom nu. 600 000 Starbreezeaktier är mina!

måndag 8 augusti 2011

10 000 sidvisningar!

Det är väl en slags milstolpe antar jag.

Starbreeze har gått ned lite och köpsidan är rätt skral. Den allmänna oron på börsen speglar väl av sig. Snart är det Gamescom. Det ska bli intressant att se vad aktien ligger på dagarna före mässan och hur lågt den sjunker om inget visas. Starbreeze kommer givetvis att finnas på plats, VD:n representerade företaget, men det betyder förstås inte att de visar upp något. Min magkänsla säger att det inte kommer något, men jag har inga egentliga belägg för det. Det är nog inte omöjligt att vi går ned på en 10-11 öre om min magkänsla stämmer. Den 25 augusti är det dags för bokslut. Mycket spännande! Även det är starkt kursdrivande. Om man får önska lite så blir det en dipp i samband med Gamescom och glada nyheter när bokslutet kommer. Jag har rätt gott om likvida medel och det vore angenämt att få sänka GAV:et ytterligare!

tisdag 2 augusti 2011

Koppartacka och lite Starbreeze

I går fick jag post. I denna post låg ett stycke koppartacka á 1 kg.



Det är ingen betydande investering, utan mer en kul grej. Det ska bli intressant att se om vi övergår till en guldmyntfot* eller något dylikt så småningom. Det system som vi har i dag är givetvis ohållbart och det är bara en tidsfråga innan det havererar. Till exempel så har USA höjt sitt skuldtak 70 gånger på 50 år; med andra ord har de i praktiken inget skuldtak. Jag tror att den enda hållbara lösningen i många länder är att minska den offentliga sektorn radikalt! Skattehöjningar löser ingenting.

Den ökade handeln i Starbreeze håller i sig i dag också och det har blivit en liten kö på köpsidan på 15 öre! I går var det någon som köpte en relativt stor post, men säljsidan byggdes tyvärr på lite efter det. Det ska bli spännande att se om det blir något köp på 16 öre i dag! Som jag har skrivit tidigare så känns det tryggt att stå utanför "den ordinarie börshandeln" när det är ett så fruktansvärt oroligt läge. Om jag inte hade Starbreeze vet jag inte var jag skulle stoppa pengarna förutom i sparkonton. Det är nog inte helt otänkbart att vi får en ny lågkonjunktur snart. Det räcker inte att lilla Sverige går bra.

Jag är inget fan av Alliansen, men jag är oerhört lycklig att vänsterblocket inte styr! Sverige har i dag lägre skatter, minskad statsskuld och ökade skatteintäkter jämfört med 2006, som var Socialdemokraternas sista år vid makten. Detta trots att vi har genomgått en enorm lågkonjunktur. Ekonomifakta är en väldigt bra sida där man lätt får fram överskådlig statistik. Förvisso ägs sidan av Svenskt Näringsliv som är Alliansvänliga, men det är fortfarande hårda fakta från seriös statistik och ingen propagandasida.

*I dag finns det inget som backar upp pengarna. Med en guld-/silver-/valfri metallmyntfot är en krona värd en krona i metallvärde, till skillnad från i dag när en krona i själva verket bara är värd några öre. Googla på guldmyntfot och även på bretton woods ifall du vill lära dig mer.


EDIT: 16 öre spräcktes under tiden som jag skrev inlägget. Två ytterst små poster förvisso, men ändå psykologiskt viktigt!

måndag 1 augusti 2011

Wants and needs – lite filosofi

Det finns saker som man måste ha för sin överlevnad; våra mest grundläggande behov är sådant som mat och kläder. Har man detta så uppfyller man de fysiska behov som är mest essentiella och som tveklöst går under kategorin Needs. Enligt Maslow* kommer trygghet på andra plats över våra viktigaste behov. Där har vi exempelvis boende. När dessa mest basala behov är uppfyllda så har vi ett behov av gemenskap, därefter kommer uppskattning och sist kommer självförverkligande. Fullt logiskt; har man inte mat för dagen så kvittar det om ens vänner och familj uppskattar en eller om man ens har några vänner och någon familj, för man kommer ändå inte att överleva. Om man däremot har mat och skydd och lever tryggt så känner nog de allra flesta ett behov av gemenskap och kärlek. När man har det också så kommer andra behov in i bilden. En ny dator eller en finare bil får räknas till det som Maslow har högst upp i trappan, nämligen självförverkligande. Detsamma kan sägas om en utbildning. Man kan tillgodose sina basala behov oavsett om man vänder hamburgare eller om man är en välbetald kirurg. Däremot kan man säkerligen tillgodose sina Wants betydligt bättre om man har en stabil ekonomi!

Vad är egentligen skillnaden mellan wants/önskningar och needs/behov då? Om jag inte hade några kläder så skulle jag, förutom att få en massa lystna/avundsjuka blickar, frysa fasligt mycket under stora delar av året. Vore det inte för mitt boende så skulle jag frysa ihjäl. Då är det med andra ord tämligen enkelt att motivera det där inköpet av vinterjackan från Armani för 15 000 kr, för det är ju ett grundläggande behov för min överlevnad! Å andra sidan skulle en jacka från Myrornas för 100 kr hålla mig lika varm. Mitt behov är alltså att ha en jacka, men min önskan är att ha en snygg märkesjacka. Det samma gäller mat/näring. Det är gott med Ben & Jerrys och oxfilé, (inte nödvändigtvis på samma tallrik kanske) men kokt potatis och baljväxter får mig lika mätt. Det är dock först när de grundläggande behoven är tillfredsställda som man kan unna sig att tänka på saker som Armani och oxfilé, vilket kan ses som ett slags självförverkligande.

Vad har då detta inlägg i den här bloggen att göra? I mitt förra inlägg berättade jag att jag sålt min Alfa Romeo, min bil. Anledningen till att jag sålde den var att jag inte behövde den. Jag hade inget behov av den. Min sambo har bil, vilket innebar att vi hade två bilar i hushållet. Hon tar bilen till och från jobbet. Vi åker bil till och från affären och vi åker bil när vi ska hälsa på släkt och vänner. Har vi ett behov av en bil? Egentligen inte, då vi skulle kunna gå, cykla eller åka kollektivt mycket mer än vad vi gör. Å andra sidan skulle det kosta oss enormt mycket i tid att vara utan bil, vi skulle alltså få mindre fritid, för man kan inte gärna nalla på arbetstiden med motiveringen "Jag har ingen bil.". Det är möjligt att vi skulle spara pengar på att inte ha någon bil, men den eventuella merkostnaden en bil innebär är tveklöst värd den uppoffring vi gör i form av mindre pengar.

Marginalnyttan* av att ha två bilar är däremot inte så hög. Innehavet av Alfan var svår att motivera om man ser till den ökade kostnaden i förhållande till vilken nytta vi hade av den. Jag har gångavstånd till jobbet, så mitt behov av en egen bil är relativt lågt, även om det givetvis vore bra att ha ibland. En äldre, billig bil skulle täcka upp det behovet, till en någorlunda modest kostnad.

Sambons bil är inte lika bekväm, snygg eller underhållande som Alfan, men den är betydligt billigare i drift. Den uppfyller vårt behov av transport lika bra som Alfan, men vi får inte samma tillfredsställelse av den.

Jag nämnde också att jag vill ha en ny dator i mitt förra inlägg. En dator är i det närmaste ett måste, även om jag självklart skulle överleva utan en också. Den underlättar min vardag och mitt arbete storligen, vilket innebär att den tveklöst är värd kostnaden. Den är snart fyra år gammal och uppfyller fortfarande mina behov bra. Problemet med den är batteriet. Så länge jag har tillgång till el så är det inga problem och det är extremt sällan jag behöver använda den där jag inte kan sätta i kontakten. Min iPhone duger mycket bra till vardagssurfande och dylikt.

En ny dator skulle vara snabbare, jag skulle inte behöva ta med mig strömsladden jämt, den skulle ha mer lagringsutrymme och den skulle även vara snyggare och ge mig tillfredsställelsen av att jag har en ny dator. Min gamla dator skulle jag kunna använda som mediacenter, vilket vore smidigt, då den ofta är kopplad till TV:n. Marginalnyttan av en ny dator är inte låg, däremot är det tveklöst mer en önskan än ett behov. Lyxkonsumtion helt enkelt.


Hur som helst så förde jag över pengarna till mitt sparkonto i stället för att köpa en bil eller en dator. Detta fick mig att nå min första milstolpe, 100 000 kr i sparade pengar. Rent psykologiskt är det ett betydligt större steg att ta ut pengar därifrån för konsumtion än vad det är att dra betalkortet, vilket gör att jag kommer att skjuta på inköpet av en ny dator. Min nuvarande kommer att fungera lika bra som mediacenter om ett halvår som i dag och jag kan köpa en nyare dator då än vad jag kan nu. Mina sparade pengar ska inte användas till konsumtion och jag ska inte dra ned på sparandet, vilket innebär att jag får spara av mina resterande pengar för att kunna köpa en ny dator. Nästa generations MacBook Pro borde komma under första halvan av 2012, vilket blir alldeles utmärkt!

För övrigt så har jag kommit in på en distansutbildning till hösten. Den är på halvtid och ska vara anpassad för att kunna utföras i samband med heltidsarbete. Orkar jag genomföra den så gör jag, annars får jag väl avbryta den helt enkelt. Den verkar intressant och jag tror det är något jag kan ha nytta av i min yrkesroll, samtidigt som den skulle göra mig mer attraktiv på arbetsmarknaden. Min arbetsgivare bekostar dessutom med stor sannolikhet litteratur och dylikt. Även detta är ett exempel på självförverkligande och marginalnyttan för denna utbildning är självklart lägre än den var för min lärarutbildning.

*Känd amerikansk psykolog som presenterade sin teori om behovstrappan på 1940-talet.
*Marginalnytta är en term som beskriver behovstillfredsställelse av ytterligare en vara. Om jag bara har ett par byxor så är det rätt viktigt för mig att skaffa ett par byxor till. Om jag däremot redan har femton par byxor så är marginalnyttan väldigt låg för ett sextonde par.