torsdag 19 maj 2011

Starbreeze, Starbreeze och åter Starbreeze

I morse släpptes då Starbreezes delårsrapport och precis som väntat var det bara förluster. Något annat hade varit oförklarligt eftersom de inte kommer få in några intäkter innan spelet är släppt. Trots att detta var en självklarhet så dök aktien till 12-13 öre på morgonen för att sedan stabiliseras på 14 öre. Mot slutet av dagen handlades den för 15 öre och sista affären var på 16 öre. Jag gissar att den handlas för 15-16 öre i morgon. Möjligtvis kommer vi tillbaks till 17-18 öre igen, annars sker det nog under nästa vecka.

Personligen tycker jag att det här var utmärkta nyheter! Må hända att jag är galen, men jag sålde av resten av mitt innehav och gick all in i Starbreeze! 200 000 aktier för 14 öre, vilket ger ett nytt GAV på 15,7 öre. Björn Borg ser tröstlöst ut för tillfället och EnQuest likaså. På lång sikt är jag övertygad om att båda företagen ger fin avkastning, men på kort sikt är Starbreeze överlägset! H&M har stigit bra de senaste veckorna och tempot kommer säkert att mattas av. Om jag säljer av hela mitt innehav för 17 öre så får jag 58 441 kr efter courtaget och ligger 1 400 - 1 500 kr plus totalt sett. Jag har satt in 58 500 kr och har 700 kr i likvider plus 780 kr i utdelning från Björn Borg som snart betalas ut. För varje öre över 17 ligger jag plus med ytterligare 3 440 kr.

Aktien har rusat vid tidigare spelsläpp och jag har ingen anledning att tro att den inte kommer att göra det den här gången också. Redlime är deras största projekt hittills. Visst är det tråkigt att det är försenat, men å andra sidan borgar det för hög kvalitet när det väl släpps. Min förhoppning är att det presenteras vid E3-mässan om ett par veckor, men jag blir inte förvånad om så inte är fallet.

I rapporten fanns tråkigt nog inget att läsa om nya projekt. Starbreeze lär slå sig in på marknaden med nedladdningsbara spel. En positiv nyhet i rapporten var å andra sidan att de ska bli bättre på kommunikation och PR.

Om Redlime blir lyckat tror jag att Starbreeze kommer bli riktigt framgångsrikt. Kommer de bara igång med nedladdningsbara spel så blir det riktigt bra. Som det är nu är det långt mellan spelsläppen och det är kostsamma projekt. Att komplettera det med mindre projekt låter vettigt.

Jag är väldigt nöjd med dagens affärer och ser positivt på den närmsta framtiden, även om jag helt har frångått min grundprincip och ursprungliga plan. Många skulle nog kalla Starbreeze för högrisk, men jag känner mig trygg och säker i mitt val.

I dag var det dags för utvecklings-/medarbetar-/lönesamtal. Jag gick därifrån med en positiv känsla, men några siffror ville chefen inte nämna. Hur som helst är jag nöjd med samtalet och det visar sig snart om vi var på samma våglängd eller inte.

tisdag 17 maj 2011

Ny uppdatering

Det var längesedan jag skrev ett inlägg nu. Inga nya inköp har gjorts sedan sist, men det har hänt en del med kurserna. H&M tuffar på bra och Björn Borg går otroligt dåligt. Allt som allt ligger jag back en skaplig slant, men för varje dag som går är det en dag närmare uppskjut för Starbreeze-raketen. På torsdag (19 maj) är det dags för delårsrapport. Det kan leda till en nedgång på några öre, men också till en uppgång. Jag tänker definitivt inte chansa och sälja av innan rapporten, vilket många verkar göra, med tanke på dagens utveckling. En uppgång är förstås glada nyheter, medan en nedgång ger ett tillfälle att sänka sitt GAV. Hur som helst är det förhoppningsvis E3-mässan i början av juni som är startskottet för marknadsföringen.

I övrigt kan jag säga att jag gillar debatten som förs om skolan. Förhoppningsvis har vi en förändring inom räckhåll. Sett till utbildningslängd, arbetsbörda och ansvar är lärarlönerna sanslöst låga. Om lärarlönerna låg 10 000 kr högre i genomsnitt så skulle vi fortfarande ha en debatt om att de vore för låga, den nivån är vi på. Jag är lärare för att det är ett yrke som passar mig och för att det är ett yrke som jag trivs med (även om man funderar på att åka till Norge och rensa fisk i stället vissa dagar), men jag hade aldrig utbildat mig till lärare om det inte vore för att jag tror på en förändring i yrkets status. Dagens situation är inte hållbar.

På torsdag ska jag ha medarbetar- och lönesamtal. Det ska bli intressant. Jag har svårt att se att jag kommer bli nöjd med lönepåslaget, men jag kommer att gå dit väl förberedd och med gott om argument för varför jag förtjänar ett rejält lyft. Oavsett hur mycket eller lite det blir så kommer minst hälften av ökningen att läggas till den månatliga sparsumman á 6 000 kr. På så vis får jag både lite mer pengar att röra mig med och lite mer pengar till sparande.

Alfan är ute till försäljning igen och den här gången verkar det vara lite mer intresse än sist. Det är en rätt ovanlig bil, både på gott och ont. Det finns inte så många köpare, men när det väl kommer någon som är intresserad så har de inte så stort utbud att välja bland. Lite tålamod är nog allt som krävs. Jag har ett lån på Alfan som ligger på ungefär 50 000 kr. Jag amorterar 2 000 kr i månaden och har inte tänkt ta ett nytt lån för min nästa bil, så det kommer att innebära drygt 2 000 kr mer i disponibel inkomst när Alfan är såld. Närmare 3 000 kr blir det om jag räknar med försäkringen, men en ny sådan lär jag förstås ha på nästa bil, förhoppningsvis med en något lägre premie. Hur som helst är planen att nästa bil ska vara av billigare modell, så att jag slipper ta ett lån. Den enda anledningen till att jag säljer Alfan är ekonomin. Den kostar mig för mycket i förhållande till hur lite jag använder den. 1,6 km till jobbet är alldeles lagom promenadavstånd. I dag valde jag självklart att gå hem två minuter innan årets hittills värsta regn och hagel brakade loss. Det kvittar ju när jag är på väg hem, men det funkar inte att gå till jobbet i sådant väder, så en bil lär jag ha.